Benvinguts a la Casa Castellarnau: un projecte museogràfic.

Benvolguts lectors:
en el marc del Grau d’Història presentem aquest treball, elaborat durant el quart curs d’aquests estudis i que s’explica com una culminació del nostre aprenentatge. 
En ell intentarem mostrar mitjançant el nostre tema - la museïtzació de un espai - com hem assolit els coneixements proporcionats al llarg dels estudis de Història a la Universitat Rovira i Virgili
Un dels objectius fonamentals d’aquest treball es mostrar com des de la Història podem preservar el nostre patrimoni, font primària de coneixement per a nosaltres i per a les futures generacions. Des de la investigació i la protecció, la conservació i la difusió podem preservar i generar coneixement. Si aquestes funcions – una de moltes de l’Historiador-, fracassen, destruïm el patrimoni i perdem una part de nosaltres.
Així doncs degut al meu interès en la feina de preservar el patrimoni sorgeix la idea per al tema d’aquest treball: la museïtzació de les sales de la Casa Castellarnau, casa noble situada al Carrer Cavallers de Tarragona.
El que proposarem doncs, serà l’adequació de cada sala a un discurs historiogràfic, que permeti al visitant situar el que copsa en una cronologia i poder establir una relació entre l’immoble –font primària- i la Història de la ciutat.
La Casa Castellarnau, seu actualment del Museu d’Història de la ciutat de Tarragona, se’ns presenta com un immoble el qual la seva història va lligada a la història de la ciutat. Amb uns orígens que es remunten  a la primera meitat del segle XV, l’immoble, amb la seva façana i evidentment amb el seu interior, ens permet veure l’evolució de la història de la ciutat, de les relacions humanes i de la cultura. Considero doncs, com a futura historiadora que és feina nostra, l’estudi del nostre entorn més proper i dels seus objectes materials per poder a comprendre aquells esdeveniments de més abast, que conformen la Història.
 Però l’estudi d’aquest espai no ha de servir única i exclusivament per a un públic determinat: ha de ser un espai obert a la ciutadania, que permeti un diàleg ciutadà – història on aquest es plantegi noves reflexions, i prengui consciència de la seva identitat, de la seva cultura: al cap i a la fi, el concepte de patrimoni és una construcció cultural. que ajuda a cohesionar societats, a formar ciutadans i convida a reflexionar sobre el nostre passat, el nostre present i el nostre futur.
I aquí és on entra en acció aquest espai i el perfil de la Casa Castellarnau a la xarxa social Facebook: volem que la Casa Castellarnau sigui un espai de tots, un espai a l'abast de tots i a partir del qual es generin noves idees sobre aquest espai - aprofitament, actes...- i ens faci pensar sobre el paper del patrimoni cultural en el nostre dia a dia i l'impacte en el nostre entorn.
Gràcies per participar,
Montse Medina.


No hay comentarios:

Publicar un comentario